4 EKİM DÜNYA HAYVAN HAKLARI KORUMA GÜNÜ

87 yıl önce Hayvan Hakları ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren sivil toplum kuruluşlarının Hollanda’da bir araya gelerek aldıkları ortak karar ile “4 Ekim” Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü olarak belirlenmiş ve o günden itibaren tüm Dünya Ülkelerinde kutlanmaya başlanmıştır.

23 Eylül 1977 yılında İngiltere’nin Başkenti Londra’da yapılan 3. Uluslararası toplantıda; Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi metni olarak kabul edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, Paris’te, UNESCO Binasında 15 Ekim 1978 yılında, törenle ilan edilmiştir.

Ülkemizde ise 1908 yılında kurulan ilk Hayvan Hakları Derneği o günün şartlarında elde bulunan imkanlar ile hayvan hakları ile ilgili faaliyetler yapmaya başlamıştır. 1931 yılında ilan edilen Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü, ilan edildiği yıldan itibaren de Ülkemizde kutlanmaya başlanmıştır.

Bugünün amacı, kainatta yaşayan tüm hayvanların daha iyi yaşam koşullarına ulaşması için, yeryüzündeki hayvan varlığını korumak ve kollamak için, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana birlikte yaşadığımız bu kutsal canlıların ihtiyaçlarının düzenli bir şekilde karşılanması için, onların bizlere düşman değil dost olduklarının bilinmesi için, bir çok türünün geçim kaynağımız olduğunu ve o nedenle sağlıklı bir şekilde hayatta tutmamız için farkındalık oluşturmaktır.

Cinsiyet ayırt etmeksizin yaşam haklarına değer vermemiz ve saygı göstermemiz dostlarımızın sokakta, barınakta, ahırda, doğada, kafeste, kümeste  rahat bir hayat sürmelerini sağlamak için biz Veteriner Hekimler olarak her türlü gayreti göstermekteyiz.

Bu görev ve sorumluluklarımız esnasında Bazen hayvan Hakları savunucuları ve dernekleri ile özellikle Klinisyen Veteriner Hekimlerimiz arasında tatsız durumlar bile yaşanmaktadır. Tüm paydaşların ve hepimizin amacı canlılarımızın yaşam koşullarının daha iyi bir şekilde idame ettirilmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle özellikle 5199 sayılı hayvanları koruma kanunundaki görevlendirilen tüm kamu kurum ve kuruluşlarını sorumluluk alanına giren  konulara daha duyarlı davranmaya özellikle davet ediyorum
  
1467 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın