Basın açıklamamız

Veteriner Hekimlerimiz İlimizde hayvancılığın geliştirilmesi, hayvan sağlığı ve hayvan ıslahı noktasındaki saha çalışmaları ile göz doldurmaktadırlar.

İlimiz hayvancılık potansiyeline bakıldığı zaman yaklaşık 300.000 ton süt üretimi ve 10.000 ton et üretimi yapılmaktadır. Hayvansal üretimin ekonomik değeri yıllık yaklaşık 600.000.000 TL’dir. Salgın hayvan hastalıkları ile mücadele edilmez ise bunun ilimize maliyeti 50.000.000 TL olacaktır. Bu kadar yüksek bir maliyetin engellenmesinde ve zoonoz hayvan hastalıkları ile mücadele neticesinde insan sağlığının korunmasında gecesini gündüzüne katarak çalışan tüm Veteriner Hekimlerin ve hayvan sağlığı camiasının çalışmaları takdire şayandır. Salgın hayvan hastalıları ile mücadele etmenin en etkin yöntemi koruyucu aşılama uygulamalarıdır. 2016 yılı içerisinde; Salgın Hayvan Hastalıklar ile mücadele kapsamında İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve Özel Çalışan Veteriner Hekimler tarafından koruyucu hekimlik amacıyla aşılama çalışması yapılmıştır. Koruyucu olarak il genelinde yaklaşık olarak Şap Hastalığına karşı 450.000 doz, nodüler ekzantem hastalığına karşı 200.000 doz, kuduz hastalığına karşı 5000 doz, Brucella hastalığına karşı 50.000 doz, Koyun Keçi vebası hastalığına karşı 60.000 doz aşılama yapılmıştır. İlimiz geneline 800.000 hayvan da sağlık taraması gerçekleştirilmiştir. Klinik hayvan hastalıklarının mücadelesinde her veteriner hekimimiz gece demeden gündüz demeden yetiştiricilerimizin yaralarına merhem olabilmek için insanüstü bir gayretle çalışmışlar ve çalışmaya devam etmektedirler. Hayvan hastalıklarının önlenmesi ve eradikasyonu çalışmalarının yanında hayvan ıslahı ve ilimiz genelinde hayvancılığın geliştirilmesi noktasında etkin çalışmaları nedeniyle tüm hekimlerimize bu kutsal görevlerindeki başarıları nedeniyle teşekkür ederim.

İlimiz de hayvancılığın geliştirilmesi noktasında veteriner hekimler lokomotif konumundadır. Hayvancılık ile ilgili tüm projelerde veteriner hekimin içinde bulunmadığı uygulamalar topal ve hedefine ulaşamayacak çalışmalardır. Tokat da hayvancılığın geliştirilmesi noktasındaki tüm çalışmaların orta noktasında olmamız gerekliliğini buradan bir kez daha tüm yetkililere ilan ediyoruz.

 

 

                                                                                                              Seyit Sami KARYAĞDI

                                                                                              Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı

  
1004 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın